Planul ROMAQUA GROUP S.A. pentru diminuarea risipei alimentare
Risipa alimentară pune presiune pe resursele naturale limitate ale planetei și are, de asemenea, consecințe economice și sociale grave. Angajamentul Romaqua Group SA pentru prevenirea si reducerea risipei de alimente vine in intampinarea asigurarii îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate la nivel european şi internaţional de către România, în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea risipei alimentare si a respectarii legislatiei in vigoare
-Legea 217/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, Legea 49/2024
– HG 955/2024,privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
Romaqua Group SA este pe deplin conștienta de impactul pe care risipa alimentara îl are asupra mediului și de necesitatea de a se alinia cerintelor legale si de reglementare referitoare la risipa alimentara, obligaţia de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare. In consecinta, Romaqua Group SA se angajeaza pentru a construi o afacere sustenabilă care să livreze un impact pozitiv, sustenabil prin oferirea de produse sustenabile, prietenoase cu mediul, implementează măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare.
Responsabilitatea pe care o avem pentru a reduce și preveni risipa de alimente face parte din strategia noastră de business, suntem implicați și căutăm permanent soluții pentru fiecare etapă din activitatea noastră, alături de colegi, parteneri și furnizori, care aduc schimbări pozitive comunităților noastre. Ne vom asuma responsabilitatea de a lucra cu furnizorii, personalul și partenerii noștri pentru minimizarea risipei alimentare asociată cu produsele și serviciile pe care le oferim. Pentru a ne atinge cu succes toate obiectivele privind gestionarea risipei de alimente, suntem implicați an de an, zi de zi.
Politica privind diminuarea risipei alimentare adoptata de compania Romaqua Group SA stabilește un cadru comun pentru controlul risipei de alimente pentru toate sucursalele din cadrul grupului, în același timp definind zonele noastre cheie pe care trebuie să ne axăm și acțiunile colective. Toți angajații Romaqua Group SA, au un rol activ în cadrul angajamentului de a reduce risipa alimentara. Obiectivele referitoare la prevenirea si reducerea risipei alimentare sunt clar definite si stabilite de catre managementul de varf al organizatiei.Monitorizam masurile stabilite în lupta noastră împotriva risipei de alimente si ne prioritizăm acțiunile pentru a maximiza impactul pozitiv.
Planul de prevenire, întreprins de Romaqua Group, are in vedere diminuarea risipei alimentare prin:
1. Stabilirea normelor de consum pentru fiecare produs in parte si monitorizarea lunara a pierderilor tehnologice pe fluxul de productie
Asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru depozitarea materiilor prime si a ambalajelor pentru a evita deteriorarea acestora si transformarea lor in deseu.
2. Noi ambalaje colective pentru a preveni deteriorarea produselor finite în timpul transportului si transformare in deseu (cutii carton cu separatoare,folie strech mai groasa)
3. Valorificarea produselor secundare prin vanzare ca hrana catre ferme de animale;
4. Retehnologizare în vederea minimizării pierderilor si a reducerii cantitatii de deseuri generate;
5. Utilizarea de ambalaje inovative pentru ca produsul finit să poată fi utilizat efectiv până la data limită de consum
6. Adaptarea producţiei la condiţiile de piaţă, cerere-ofertă pentru a evita supraproducția.
Analiza lunara pentru corelarea planului de vanzari cu planul de productie .
f) program informatic pentru asigurarea trasabilităţii
g) monitorizarea, informatica si fizica, a stocurilor
h) livrarea produselor finite in sistem FEFO (first expired, first out);
i) realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajaţii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.
Această politică este aprobată de directorul general al organizatiei și poate fi revizuită și adaptată în fiecare an pentru a evalua rezultatele și pentru a crește cifrele vizate.
Managementul de varf asigura ca aceasta politica este inteleasa, pusa in aplicare si mentinuta la toate nivelurile in organizatie.
Director General Romaqua Group S.A.
Diplomat inginer Florin Raducu Lazaroiu

