Planul ROMAQUA GROUP S.A. pentru diminuarea risipei alimentare
Risipa alimentară pune presiune pe resursele naturale limitate ale planetei și are, de asemenea, consecințe economice și sociale grave. Angajamentul Romaqua Group SA pentru prevenirea si reducerea risipei de alimente vine in intampinarea asigurarii îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate la nivel european şi internaţional de către România, în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea risipei alimentare.
Romaqua Group SA este pe deplin conștienta de impactul pe care risipa alimentara îl are asupra mediului și de necesitatea de a se alinia cerintelor legale si de reglementare referitoare la risipa alimentara, obligaţia de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare. In consecinta, Romaqua Group SA se angajeaza pentru a construi o afacere sustenabilă care să livreze un impact pozitiv, prin oferirea de produse sustenabile, prietenoase cu mediul, implementează măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare.
Responsabilitatea pe care o avem pentru a reduce și preveni risipa de alimente face parte din strategia noastră de business, suntem implicați și căutăm permanent soluții pentru fiecare etapă din activitatea noastră, alături de colegi, parteneri și furnizori, care aduc schimbări pozitive comunităților noastre. Ne vom asuma responsabilitatea de a lucra cu furnizorii, personalul și partenerii noștri pentru minimizarea risipei alimentare asociată cu produsele și serviciile pe care le oferim. Pentru a ne atinge cu succes toate obiectivele privind gestionarea risipei de alimente, suntem implicați an de an, zi de zi.
Politica privind diminuarea risipei alimentare adoptata de compania Romaqua Group SA stabilește un cadru comun pentru controlul risipei de alimente pentru toate sucursalele din cadrul grupului, în același timp definind zonele noastre cheie pe care trebuie să ne axăm și acțiunile colective. Toți angajații Romaqua Group SA, au un rol activ în cadrul angajamentului de a reduce risipa alimentara. Romaqua Group SA implementează măsuri de informare şi responsabilizare pentru angajati pentru diminuarea risipei alimentare începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea apei si bauturilor racoritoare.
Obiectivele referitoare la prevenirea si reducerea risipei alimentare sunt clar definite si stabilite de catre managementul de varf al organizatiei si sunt alocate resursele necesare pentru indeplinire. Monitorizam masurile stabilite în lupta noastră împotriva risipei de alimente si ne prioritizăm acțiunile pentru a maximiza impactul pozitiv.
Planul de prevenire, întreprins de Romaqua Group, are in vedere diminuarea risipei alimentare prin:
- a) valorificarea produselor secundare prin vanzare ca hrana catre ferme de animale;
- b) utilizarea de tehnologii noi la asamblarea paletilor cu marfa, pentru a evita deterioararea produsului finit in timpul transportului si/sau a multiplelor manipulari cu transformarea lui in deseu;
- c) măsuri de tehnologizare/retehnologizare, automatizare/ prelucrare/procesare în vederea minimizării pierderilor si a reducerii cantitatii de deseuri generate;
- d) metode inovative de tratare a alimentelor, pentru ca produsul să poată fi utilizat efectiv până la data limită de consum;
- e) adaptarea producţiei la condiţiile de piaţă, cerere-ofertă pentru a evita astfel supraproducția;
- f) asigurarea trasabilităţii;
- g) monitorizarea in sistem FEFO (first expired, first out) a stocurilor de produse;
- h) livrarea produselor in sistem FEFO (first expired, first out);
- i) realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajaţii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.
Această politică este aprobată de directorul general al organizatiei și poate fi revizuită și adaptată în fiecare an pentru a evalua rezultatele și pentru a crește cifrele vizate.
Toti angajatii organizatiei, inclusiv noii angajati, sunt instruiti asa incat sa inteleaga politica si obiectivele in domeniul diminuarii risipei alimentare si angajamentul cerut pentru a atinge aceste obiective.
Managementul de varf asigura ca aceasta politica este inteleasa, pusa in aplicare si mentinuta la toate nivelurile in organizatie.
Conducerea organizatiei se asigura de imbunatatirea continua a pertinentei, adecvarii si eficacitatii politicii de prevenire si reducere a risipei alimentare.
Director General Romaqua Group S.A.
Diplomat inginer Florin Raducu Lazaroiu